Utbildningar

Vill du lära dig mer om det ANDT-förebyggande arbetet och nätverka med organisationer inom området? Vi rekomenderar att du eller ni i er verksamhet medverkar på en eller flera utbildningar.

Affischer

Dessa affischer får ni gärna använda och exemeplvis hänga upp i skolan eller fritidsverksamheten. Samtliga är gjorda i A3-storlek.

Att hänga upp affischer som dessa är ett bra sätt att uppmuntra och uppmärksamma drogfrihet. Vi rekomenderar verkligen att hänga upp dem under exempelvis Tobaksfria veckan som är varje år under vecka 47!

Cannabis på schemat

Lärare kan undervisa om cannabisDet handlar om att ge eleverna källkritisk information om vad cannabis är, och vad som händer om man använder det.

På en gymnasieskola i Piteå har man arbetat med Cannabis på schemat. Detta material får gärna andra lärare använda sig av i sin undervisning, antingen som det är eller i kombination med ANDT på schemat.

Lektionsmaterialet innehåller påståenden för diskussion och har även inslag av källkritik. ”Kickar Gås” är en film från UR (28 min) som eleverna får diskutera kring.

Ta reda på mer och ladda ner materialet genom knapparna till höger!

Material från Drugsmart

Om du är lärare eller på annat sätt arbetar med ungdomar rekomenderar vi att du tar en titt på det material som Drugsmart har skapat specifikt för dig!

Här kan du hitta material att använda i undervisningen och engagera eleverna i drogfrågor. Du hittar exempelvis metodmaterial för att underlätta för lärare att integrera ANDT- frågor i sin undervisning. Alkopedia är exemepelvis ett verktyg att använda sig av för att lära eleverna om alkohol och engagera ungdomarna i alkoholfrågor. Du hittar diskussions- och debattövningar, frågor om sant eller falskt, ”Heta stolen” och annat lektionsmaterial. Det är bara att välja och vraka!

ANDT på schemat

Det här är ett metodmaterial för lärare som är uppbyggt kring sju frågeställningar. Materialet går ut på att integrera undervisning om alkohol, narkotika, dopning och tobak i olika ämnen

Beroende

Beroende och missbruk är två begrepp som ofta används när man pratar om droger. Vad betyder dem egenligen och vad är skillnaden? Vilka typer av beroenden och missbruk finns det gällande droger? 

Alkopedia

Lära dig mer om alkohol. Alkopedia består av 9 frågor som du svarar på eller tycker till om. När du har svarat på varje fråga kan du läsa mer och det finns länkar om du vill fördjupa dig ännu mer.

Material från Skolverket

skolverket.se hittar du stödmaterial för att utveckla undervisningen eller verksamheten inom en rad olika områden, skolformer och verksamheter – även ämnesövergripande.

Tips på förmåner

En viktig del i kontraktet är förmånerna som den drogfria ungdomen får ta del av. Det är mycket enklare att säga nej till droger om man i utbyte får roliga och bra förmåner.

Här nedan är exemepel på förmåner som ni kan tillämpa eller inspereras av! Tänk på att många små förmåner i de flesta fall är bättre än få stora. Ju fler rabatter, desto större är chansen att den drogfria ungdomen får användning av dem.

 

  • Rabatt på frukt i en lokal matvarubutik. Det behöver inte alltid vara stora rabatter. Vi har erfarenheter av att matvarubutiker såsom ICA har ställt upp på att ge frukt-rabatt för de drogfria ungdomarna. Dessutom är frukt hälsosammare än många andra snacks och mellanmål.
  • Rabatt på klippning hos en frisör i närområdet.
  • Rabatter i skolkafeterian
  • Utlottningar som skolan/verksamheten annordnar. Det kan handla om presentkort och vi rekomenderar då att hellre lotta ut småpengar oftare än stora summor under färre antal tillfällen. Man kan självklart lotta ut annat än bara presentkort, varför inte chipspåsar eller ett par biobiljett? Profilmaterial och ”goodiebags” kan också lottas ut. Skolan/verksamheten kanske har pennor, tygkassar, USB-minnen, tröjor eller paraplyer. Ni får gärna kontakta oss på AVSTOD om ni önskar lotta ut profilmaterial från oss!

Vi ger bland annat våra drogfria elever 2 kr rabatt varje gång de köper 50 cl bubbelvatten på elevcaféet. De får också 2 kr rabatt när de köper glass från vårt elevcafé under fredagarnas lunchraster!

Vannarödsskolan

Sösdala, Hässleholms kommun