Forskning

Olika forskningsstudier och forskningsmaterial är samlat på kontraktsmetoden.se och via knappen nedan.

A Non Smoking Generation

A Non Smoking Generation är en fristående, ideell organisation som arbetar för att färre unga ska börja använda tobak. Vi inspirerar, informerar och engagerar barn, ungdomar och vuxna för att skapa förutsättningar för unga att själva välja ett tobaksfritt liv.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

CAN är ett nationellt kompetenscentrum inom ANDT-området. Vårt uppdrag är att sprida kunskap om konsumtions- och skadeutvecklingen av alkohol och andra droger i samhället. Det gör vi genom undersökningar, sammanställningar och forskning, men även via kunskapshöjande insatser.

Drugnews

En folkrörelsebaserad nyhetstjänst i Stockholm som drivs i samarbete med frilansare, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, Blå Bandet och flera samarbetspartners. Drugnews startade 1999 för att självständigt, snabbt och initierat presentera nyheter om alkohol, narkotika, tobak och dopingmedel, och även om livet mer i allmänhet.

Junis – Vuxna som vet

Visste du att 15 % av alla barn påverkas negativt av en vuxens drickande, men att alldeles för få nås av samhällets stöd? ”Vuxna som vet” vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Tobaksfakta

Alla har rätt till information om tobak och om tobaksindustrins arbetsmetoder. Därför finns Tobaksfakta – oberoende tankesmedja. Tobaksfakta är en ideell förening som samarbetar med 17 medlemsorganisationer. Vår framtidsvision är ett tobaksfritt samhälle.

Narkopodden

Narkopodden är en podcast som går på djupet i frågor som rör droger, kriminalitet och beroende. Narkopodden är en röst för alla som har kunskap eller vill ha kunskap oavsett om man är förälder, politiker, polis eller något helt annat. Vi kommer ge plats för diskussioner och göra besök i verkligheten.

Läs mer på rns.se

Fyllepodden

Musse Hasselvall och hans gäster pratar om alkohol, utan vare sig pekpinnar eller fylleromantik. Bakom Fyllepodden står IQ, som jobbar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Tidigare säsonger har letts av bland andra Sanna Lundell och Anitha Clemence.

Läs mer på iq.se

Rapporter

kontraktsmetoden.se finner du ett urval av aktuella och relevanta rapporter för det drogförebyggande arbetet.

Utbildningar

Vi uppmuntrar att du som individ eller tillsammas med andra i din verksamhet deltar på någon eller flera utbildningar inom det ANDT-förebyggande arbetet. Detta är ett bra sätt att  nätverka med organisationer inom området och införskaffa kunskap.

Exempel på utbildningar är inspirationsdagar, konferenser och seminarier. De kan vara fysiska såväl digitala, precis som vissa är kostandsfria och andra avgiftsbelagda.

Videomaterial

Visste du att de flesta människor faktiskt har lättare att tolka visuell information (bild och video) än textbaserad information?
Här hittar du videoklipp om tobak, alkohol och andra droger.

Från webbinarier

Fler inspelade webbinarier finns bland annat på slan.se

Kortare videoklipp