Till vårdnadshavare

Denna sidan är riktad specifikt till vårdnadshavare, både er med barn som har skrivit kontrakt för drogfrihet och till er som ännu inte har. Vad är vårdnadshavarens roll i det drogförebyggande arbetet och vad kan du göra? Här kan du ta reda på mer och få tips!

 

Din roll i kontraktet

Vårdnadshavarens roll i kontraktet

I kontraktet har vårdnadshavaren en mycket viktig roll. Du ska stötta och hjälpa ditt barn i att förbli tobaks- och drogfri. Barnet behöver din vägledning och vi hjälper gärna dig med att kunna göra detta på bästa sätt!

Misstänker du att ditt barn använder tobak eller någon annan drog är det ditt ansvar att kontakta skolan. Känner du dig bekväm med att fråga ditt barn om hen använder några droger får du självklart göra det. Vi tillhandahåller material som förhoppningsvis gör detta enklare för dig.

Kontraktet kommer att följas upp vid utvecklingssamtalet (möte mellan vårdnadshavare, elev och klassmentor). Har du funderingar gällande kontraktet eller det drogförebyggande arbetet i allmänhet får du gärna kontakta oss!

Stöd till unga med alkohol- eller andra drogproblem

Maria Skåne är mottagningar för dig som är under 25 år och har problem med alkohol eller andra droger. Maria Skåne erbjuder också stöd till dig som är förälder eller närstående och oroar dig för en ung person som dricker alkohol eller använder andra droger. Mottagningarna finns på flera orter och drivs av Region Skåne och flera av kommunerna i Skåne. Mottagningar finns över hela Sverige, sök på Maria Ungdom och den ort du kommer från.

Att dricka alkohol eller använda droger kan leda till att man mår psykiskt dåligt eller får sociala problem. Hos Maria Skåne kan du få råd, stöd och behandling.

All kontakt med oss är kostnadsfri och alla som arbetar här har tystnadsplikt.

 

IQ Tonårsparlören – för dig som är tonårsförälder

Här finns fakta och tips om ungdomar och alkohol. Allt för att göra tonårstiden lite lättare – både för dig och din tonåring. Innehållet finns också som bok – den kan du ladda ner eller beställa via knapparna nedan.

Läs mer på iq.se

 

Narkopodden

Narkopodden är en podcast som går på djupet i frågor som rör droger, kriminalitet och beroende. Narkopodden är en röst för alla som har kunskap eller vill ha kunskap oavsett om man är förälder, politiker, polis eller något helt annat. Vi kommer ge plats för diskussioner och göra besök i verkligheten.

Läs mer på rns.se

Fyllepodden

Musse Hasselvall och hans gäster pratar om alkohol, utan vare sig pekpinnar eller fylleromantik. Bakom Fyllepodden står IQ, som jobbar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Tidigare säsonger har letts av bland andra Sanna Lundell och Anitha Clemence.

Läs mer på iq.se

www.fullkoll.nu – Här får du svar på det mesta som rör tonåringar, alkohol och droger.

Är det verkligen så farligt om en tonåring dricker lite nån gång ibland? Spelar mitt ”nej” ens någon roll? Här får du veta vad forskningen visar, vilka argument som stämmer och vad ungdomarna själva faktiskt vill och behöver.

Länsstyrelsen